Meer dan 25 000 producten om uit te kiezen Klantendienst

Verlichting

Kan ik mijn bestaande gloei- of halogeenlampen vervangen door ledlampen?

Ja, in vele gevallen kan je je lampen gewoon één op één vervangen. We gidsen je door de belangrijkste stappen bij het uitkiezen van vervangende ledlampen, dit doen we voor de meeste gebruikte fittingen. Wanneer je lampen een ander spanningsniveau dan de gebruikelijke 230V vragen, dien je met een aantal extra zaken rekening te houden.

Lees meer...

 

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van grondspots buiten?

Bij het plaatsen van grondspots in je tuin of op je terras is enige voorzichtigheid aanbevolen. De grondspots moeten immers zo aangesloten worden dat ze bestand zijn tegen de vochtigheid van buiten. Het voornaamste is dat de verbinding van je grondspot met het elektriciteitsnet waterdicht is.

Lees meer...

 

Kies ik voor meerdere lichtpunten best één grote algemene transformator of eerder verschillende kleine transformatoren?

Technisch gezien maakt dit eigenlijk niet zoveel uit. Vanuit economisch standpund kan u beter verschillende kleinere transformatoren gebruiken.

Het verschil tussen de kostprijs van bijvoorbeeld vijf transformatoren van 50W en die van één transformator van 250W is verwaarloosbaar. De vijf van 50W zijn net ietsje duurder.

Het grote verschil krijgt u als er een transformator zou uitvallen. Indien er een transformator van 50W stukgaat, blijven er nog vier lichtpunten over en dient u maar één transfo van 50W te vervangen (kostprijs is ± 1/5 van een transformator van 250W).

Als de transformator van 250W het begeeft, brandt er geen enkel licht meer en dient u één dure transformator te vervangen.

 

Kan ik best 8°, 24° of 45° AR111 lampen gebruiken?

De keuze hangt vooral af voor welke toepassing u de lampen wenst te gebruiken. Het uitzicht van de lamp blijft voor de drie types hetzelfde. Het aantal graden van de lampen geeft de stralenbundel van het licht aan. Hoe groter het aantal graden hoe breder de bundel.

Lees meer...

 

Wat is lichtkleur?

Lichtkleur is cruciaal bij het creëren van de juiste sfeer en functionaliteit in elke ruimte. Het wordt uitgedrukt in Kelvin (K), waarbij een lagere Kelvin-waarde een warmer licht betekent.

Lees meer...

 

Wat zijn de voor- en nadelen van 12V en 230V?

Welke spanning u kiest hangt af van persoonlijke voorkeur en de situatie waarin je verlichting moet voorzien. Elk van de twee keuzes heeft zijn voor- en nadelen.

Lees meer...

 

Wat is Candela?

Candela is de hoeveelheid licht die een lichtbron in een bepaalde richting uitstraalt. De hoeveelheid candela wordt beïnvloed door de openingshoek van de lichtbron.

Lees meer...

 

Wat is CRI of kleurweergave-index?

CRI staat voor Colour Rendering Index, ofwel kleurweergave-index. Het is een meeteenheid die aangeeft hoe goed een lichtbron de kleuren van objecten kan weergeven in vergelijking met natuurlijk licht. De CRI-schaal varieert van 0 tot 100, waarbij 100 staat voor de perfecte kleurweergave die vergelijkbaar is met natuurlijk licht.

Lees meer...

 

Wat is Lumen?

Lumen (lm) is de eenheid van lichtstroom. Lumen geeft de totale lichthoeveelheid aan die een lichtbron afgeeft per tijdseenheid (seconde), ongeacht in welke richting.

Lees meer...

 

Wat is Lux?

Lux (lx) is de eenheid van verlichtingssterkte. Lux is de hoeveelheid licht die op een eenheid van oppervlakte (m²) valt. 

Lees meer...

 

Wat is serie- en parallelschakeling en wanneer pas ik wat toe?

Er zijn twee verschillende manieren van schakeling mogelijk: serie- of parallelschakeling. Het kennen van het onderscheid is noodzakelijk voor de bedrading van LED-verlichting. LED moet ofwel in serie, ofwel parallel geschakeld worden. Hoe deze moeten geschakeld worden, hangt af van de lichtbron. Een verkeerde schakeling bij LED daarentegen, zorgt ervoor dat uw LED’s stukgaan.

Lees meer...

 

Waar moet ik op letten bij spots in een betonnen plafond?

Voor de installatie van spots in een vol plafond (bv. welfsels, predallen,…) raden wij ronde gaten aan. Deze zijn makkelijk te boren met behulp van een klokboor – door jezelf of een gespecialiseerde firma. Deze boringen zorgen voor een mooie aflijning zonder overtollige snijlijnen.

Lees meer...

 

Waar moet ik op letten bij spots in een vals plafond?

Indien je spots wenst te plaatsen in een vals plafond kan je best opteren voor spots met S1 inbouwveren (springveren). Deze veren zijn speciaal ontworpen voor valse plafonds. De veren kunnen klemmen tegen de bovenkant van het valse plafond zodat het de spots letterlijk tegen het plafond trekt.

 
 

 

Stroomgestuurde LED-spots aansluiten: do's en don'ts

Bepaalde LED-armaturen werken op stroom (bv. 350mA, 500mA, 700mA en 1050mA) in plaats van op spanning (110V of 230V). Deze hebben een continue stroom nodig. Om de 230V netspanning om te zetten in de nodige stroom heb je een aparte voeding nodig, een stroomgestuurde voeding.

Stroomgestuurde LED’s mogen nóóit onder spanning worden aangesloten en dienen altijd in serie geschakeld te worden.

Lees meer...

 

Waar moet ik op letten bij het uitlichten van mijn buitenwand?

Buitenverlichting kan een mooie esthetisch verlengde zijn van je interieur. Met schijnwerpers of grondspots gericht op de buitenwand kan je voor een buitengewone sfeer rondom je woning zorgen. Afhankelijk van hoe ver je de spots van de wand plaatst en hoe ver je de spots uit elkaar zet bekom je verschillende resultaten. Wil je een egaal verlichte muur of heb je liever aparte lichtvlakken op de wand? We geven enkele richtlijnen om tot het optimale verlichtingsresultaat te komen.

Lees onze blog en ontdek alles over het uitlichten van je buitenwand

 

Wat is RGB?

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Het zijn de drie hoofdkleuren van het additieve kleursysteem. In verlichting vinden we RGB terug voor gekleurde verlichting. Met RGB-verlichting kan je namelijk miljoenen verschillende kleuren licht vormen, allemaal op basis van deze drie primaire kleuren.

Lees meer...

 

Wat is de ideale ophanghoogte van een wandlamp?

De hoogte van een wandlamp bepaal je uiteraard zelf, en hangt vaak af van je persoonlijke voorkeur of de toepassing. Maar meestal wordt een hoogte van 1m60 à 1m70 als maatstaf genomen. Zo bevindt de wandlamp zich ongeveer op ooghoogte. Dit vermijdt verblinding doordat je niet rechtstreeks in de lichtbron kunt kijken.

Lees meer...

 

Wat is het verschil tussen S1 en S2 inbouwveren?

Het verschil tussen S1 en S2 inbouwveren is de toepassing. S1 veren worden gebruikt in een vals plafond (bv. gipsplaat of houten platen), terwijl S2 inbouwveren geschikt zijn voor een vol plafond (bv. welfsels of predallen).

Lees meer...

 

Hoeveel inbouwspots moet ik voorzien om een ruimte egaal te verlichten?

De tijd dat men met een raster werkte, namelijk x-aantal inbouwspots op dezelfde afstand van elkaar, is al lang voorbij. Tegenwoordig wordt er op basis van de lichtbehoefte gewerkt. Men plaatst licht waar het nodig is.

Lees meer...

 

Winkelverlichting: wat is de ideale kleurtemperatuur voor het etaleren van vlees, vis, groenten, brood,…?

De lichtkleur heeft een invloed op onze perceptie. Het heeft zelfs een effect op ons lichaam – iets waar chromotherapie zich mee bezighoudt. Daarom wordt er ook op het vlak van winkelverlichting veel aandacht gespendeerd aan de juiste kleurtemperatuur van het licht.

Lees meer...

 

Welk type grondspots plaats ik best in de vloer van mijn terras?

Als je louter de contouren van je terras wenst te benadrukken, kies je best voor grondspots met een lage lichtopbrengst en/of diffuus licht. Te felle grondspots kunnen op die plaats voor verblinding zorgen. Het is voldoende dat de spots gewoon oplichten zonder een felle lichtstraal af te geven.

Lees meer...

 

Kan ik TL-lampen ook vervangen door LED?

Ja, het is mogelijk om een TL-lamp te vervangen door LED. De manier waarop dit kan, is afhankelijk van het soort TL-lamp dat je gebruikt. We maken een onderscheid tussen conventionele TL-lampen en hoogfrequente TL-verlichting.

Bestaan er plafondlampen met een ingebouwde bewegingssensor?

Ja, er bestaan plafondlampen met een ingebouwde bewegingssensor. Houd er wel rekening mee dat het aanbod beperkt is, en deze lampen esthetisch gezien minder slanke vormen hebben.

 

Welke kabel moet ik voorzien voor mijn spots?

Het soort kabel dat je moet gebruiken is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type spots, de spanning en de stroom die over de kabel komt. Om het eenvoudig te houden, maken we hier een onderscheid tussen 12 V, 230 V en stroomgestuurde spots.

Lees meer

Hoe maak ik de connectie tussen de kabel van een grondspot en mijn voedingskabel?

Er zijn diverse manieren om de buitenbekabeling met de voedingskabel van een grondspot te verbinden. In de eerste plaats kan je de draden aan elkaar solderen. Vergeet niet om de gemaakte verbinding te beschermen door middel van een krimpkous met lijm. Vaak worden de draden apart bescherm met een krimpkous, om daarna pas de hele kabel te bescheren met een krimpkous. Daarnaast zijn er verbindings- en aftakdozen om een grondspot aan te sluiten. Deze doosjes worden gevuld met hars. Het giethars zorgt voor een waterdichte verbinding.

Bekijk hier ons e-book over buitenverlichting.

 

Hoe kan ik makkelijk een hanglamp decentraal boven de tafel of in een ruimte hangen?

Dit is mogelijk op 3 manieren: via lampen met een verstelbare arm, via ophangklemmen, of via metalen kabels.

Lees meer...

 

Heb ik aan een centraal lichtpunt voldoende om mijn eetkamer te verlichten?

De meeste klokarmaturen zijn downlighters. Ze schijnen dus enkel naar beneden. Dit is niet ideaal. Wanneer je in de verlichte ruimte onder een klokarmatuur zit, zal de rest van de ruimte nog steeds donker aanvoelen. Er is dus aanvullende verlichting nodig. Combineer bijvoorbeeld een klokarmatuur boven de eettafel met een tafellamp op de dressoir en een staanlamp naast de zetel.

Er zijn tevens klokarmaturen met een transparante behuizing verkrijgbaar. Deze downlighters verspreiden ook diffuus licht, waardoor de directe omgeving van de lamp minder donker is.

 

Kan ik achteraf nog lampen toevoegen op mijn rail?

Ja, je kan achteraf nog lampen toevoegen op een rail. Er zijn echter beperkingen om mee rekening te houden. Bij een rail van 12 V speelt het vermogen van de transfo een rol. Bij een rail van 230 V kan je zoveel lampen toevoegen als de zekering toelaat, zonder het maximale draaggewicht en de maximale stroomsterkte van de rail te overschrijden. Bij een SLV rail kan je bijvoorbeeld gaan tot 16 A.

 

Kan ik ook een pendel van een ander merk aan een rail hangen?

Soms is het mogelijk om een pendel van een ander merk aan een rail te hangen. Dit hangt namelijk af van de beschikbare koppelstukken en varieert van merk tot merk. Vraag raad bij onze klantendienst om de compatibiliteit van jouw pendel en rail te controleren.

 

Kan ik ook een stopcontact op mijn rail plaatsen?

Ja, maar dit is afhankelijk van het merk. Niet elk merk heeft een stopcontactkoppeling in haar assortiment zitten. Vraag raad aan onze helpdesk om de mogelijkheden te bespreken.

 

Kan ik mijn rail ook pendelen?

Het is inderdaad mogelijk om rails te pendelen. Er zijn twee ophangmethoden; via stangen of een draad. De gebruikte methode is afhankelijk van het gekozen merk.

 

Welke lamp moet ik gebruiken voor de meest natuurlijke kleurweergave in de spiegel?

Voor een optimale spiegelverlichting zijn er drie zaken om mee rekening te houden: de positie van de lamp(en), de lichtkleur en het soort licht.

Lees meer...

 

Kan ik ook een op maat gemaakte spiegellamp aankopen met dezelfde lengte als mijn spiegel?

Ja, wij kunnen op maat gemaakte spiegellampen leveren. Vrijwel alle afmetingen zijn mogelijk. Neem contact op met onze helpdesk om je spiegellamp op maat te bespreken.

 

Waar plaats ik mijn voeding/transformator indien mijn (wand)lamp een externe nodig heeft?

Heb je een lamp met een externe voeding/transformator? Dan zijn er, afhankelijk van het model en de toepassing, drie verschillende plaatsingsmogelijkheden:

  1. Allereerst zijn er externe voedingen en transformatoren die geschikt zijn voor DIN-rail montage. Je kunt ze dus gewoon in de zekeringkast hangen.
  2. Als montage op DIN-rail niet mogelijk is, kun je de voeding/transfo op een apart paneel naast de zekeringkast monteren.
  3. Als er extra ruimte is in de buurt van de lamp, bijvoorbeeld in een verlaagd plafond of bovenop keukenkastjes, kun je de voeding/transfo hier wegwerken.
Welke verschillende dimtechnieken zijn er?

Er bestaan verschillende manieren om verlichting te dimmen. Deze dimtechnieken worden onderverdeeld in drie groepen: dimmen via vermogenscomponent, via aanstuursignaal (analoog) en via aanstuursignaal (digitaal).

Lees meer...

 

Hoeveel TL-lampen heb ik nodig om mijn werkplaats deftig te verlichten?

Wil je een werkplaats verlichten met TL-lampen? Dan kijk je best naar de geldende regels. Er is namelijk een regelgeving omtrent de verlichting van werkplaatsen, met als doel ongevallen en de vermoeidheid van ogen te voorkomen.

Lees meer...

 

Kan ik ook profielen op maat bestellen?

Ja, het is mogelijk om verlichtingsprofielen op maat te bestellen. Deze worden volgens jouw wensen geproduceerd – ideaal voor op maat gemaakte verlichting in badkamers, keukens, woonkamers en kantoren.

Houd er wel rekening mee dat onze op maat gemaakte profielen niet teruggenomen worden. Een retour is dus niet mogelijk. Contacteer onze klantenservice voor meer informatie.

 

Kan ik LED-strips als hoofdverlichting gebruiken?

LED-strips worden voor esthetische redenen doorgaans niet als hoofdverlichting gebruikt. De LED-diodes blijven immers zichtbaar. Daarom worden LED-strips meestal weggewerkt achter een valse wand of meubilair om als indirecte verlichting te dienen.

Desalniettemin zijn er armaturen die LED-strips bevatten. In onze webshop zijn bijvoorbeeld langwerpige plafondlampen te vinden die gebruik maken van LEDs.

 

Zitten er rails bij de railspots?

Nee, railspots en rails worden niet gebundeld. Je moet ze dus apart kopen. Houd bij de aankoop van rails en railspots wel rekening met type rail (1 fase of 3 fasen) en de spanning (12V of 230V). Bij twijfel kan je advies vragen aan onze helpdesk.

 

Hoe lang gaat LED-verlichting mee?

Dit hangt af van een aantal factoren. We trachten een duidelijk beeld te schetsen wat je exact van LED-verlichting mag verwachten.

Lees meer...

 

Waterschade aan grondspots door opkomend grondwater. Hoe komt dit?

Buitenverlichting heeft te kampen met koude, regen, wind, maar ook met grondwater dat soms naar boven komt. Vooral voor grondspots kan dit grondwater een bedreiging vormen.

Het grondwaterniveau varieert van gebied tot gebied, en wijzigt doorheen het jaar. Toch zorg je best steeds voor een waterdichte aansluiting van je grondspots.

 

Hoe kan ik sluimerstroom tegengaan?

Heb je last van een LED-lamp die lichtjes blijft lichtgeven wanneer ze uit staat? Dan maakt je lichtcircuit waarschijnlijk gebruik van een enkelpolige schakeling. Hierbij wordt bij het uitschakelen van de lamp de fasedraad uitgeschakeld, maar de nuldraad niet. In sommige gevallen kan het zijn dat er sluimerstroom over de nuldraad tot bij de LED-lamp terecht komt. Hierdoor kan de LED-lamp lichtjes blijven branden.

Een oplossing hiertegen is een dubbelpolige schakeling. Hierbij wordt bij het uitschakelen van de lamp naast de fasedraad ook de nuldraad uitgeschakeld. In de meeste gevallen zou nu de sluimerstroom verdwenen moeten zijn. Is dit toch niet het geval? Neem dan zeker contact op met 1 van onze medewerkers.

 

Hoeveel led-panelen heb ik nodig om mijn werkplek deftig te verlichten?

Wil je een werkplaats verlichten met led-panelen? Dan kijk je best naar de geldende regels. Er is namelijk een regelgeving omtrent de verlichting van werkplaatsen, met als doel ongevallen en de vermoeidheid van ogen te voorkomen.

Lees meer...

 

Nieuwe energielabels op verlichting: wat betekent de Energy Labelling Regulation voor u?

Energielabels op elektrische producten zijn al jarenlang een vertrouwd gezicht. Ze duiden het verbruik van een bepaald toestel aan met een letter en helpen consumenten duurzamere keuzes te maken. Ook voor lichtbronnen bestaan er zulke energiescores.

Lees meer...

 

Wat is een IP-waarde?

De IP-waarde geeft aan in welke mate elektrische toestellen zoals verlichtingsarmaturen afgeschermd zijn tegen vaste voorwerpen en water. Een IP-waarde bestaat altijd uit twee cijfers.

Lees meer...

 

Hoe weet ik of ik een verlichtingstoestel in de badkamer mag installeren?

Om te bepalen of een elektrisch toestel zoals een verlichtingsarmatuur al dan niet in de badkamer mag gemonteerd worden dien je te kijken naar de IP-waarde van het toestel, de spanning waarop het werkt en de plaats waar je het wenst te monteren.

Lees meer...