Nu 30% korting op buitenverlichting Klantendienst

Wat is RGB?

RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Het zijn de drie hoofdkleuren van het additieve kleursysteem. In verlichting vinden we RGB terug voor gekleurde verlichting. Met RGB-verlichting kan je namelijk miljoenen verschillende kleuren licht vormen, allemaal op basis van deze drie primaire kleuren.
 
Philips Hue maakt in zijn lampen en armaturen gebruik van RGB. Hierdoor kunnen Hue lampen maar liefst 16 miljoen verschillende kleuren weergeven.
 

Ontdek alle lampen van Philips Hue

 

Additieve vs subtractieve kleursysteem

Het additieve kleursysteem is gebaseerd op het optellen van verschillende lichtkleuren. Wanneer men twee primaire kleuren combineert, krijgt men een lichtere kleur. Mix de drie primaire kleuren (rood, groen en blauw) en je krijgt wit licht. Anders dan bij verf is geel in dit systeem dus geen primaire kleur.
 
Het beste voorbeeld van een additieve kleursysteem vinden we in computerschermen en televisies. Gebruik een sterk vergrootglas en je zal zien dat elke pixel uit een rode, groene en blauwe subpixel bestaat. Door te spelen met de lichtsterkte van deze subpixels kan men elke lichtkleur creëren.
 
Onderstaande afbeelding toont het mengschema van het additieve kleursysteem. Dat ziet er als volgt uit:
 
Rood + groen = geel
Rood + blauw = magenta
Blauw + groen = cyaan
Rood + blauw + groen = wit
 

RGB-additief kleursysteem

Het additieve kleursysteem is niet te verwarren met het subtractieve kleursysteem, dat bijvoorbeeld voor drukwerk gebruikt wordt. Dit systeem wordt 'subtractief' genoemd omdat bij vermenging steeds minder licht teruggekaatst wordt, waardoor er donkerdere kleuren ontstaan. De hoofdkleuren van het subtractieve kleursysteem zijn cyaan, magenta en geel.
 

RGB-substractief kleursysteem

RGB verlichting

RGB verlichting kan alle kleuren aannemen, gaande van warm oranje tot koel blauw. Het wordt vaak gebruikt in ledstrips. Bij RGB ledstrips maken we een onderscheid tussen drie soorten:
 
  • Klassieke RGB : een ledstrip met drievoudige diodes (rood, groen en blauw op één diode). Om wit licht te vormen, worden de drie diodes tegelijk gebruikt. Het witte licht kan wel sporen van andere kleuren bevatten. Dit witte licht zal niet dezelfde helderheid kennen van een echt witte LED-diode.
  • RGB+W: een ledstrip met drievoudige diodes (rood, groen en blauw op één diode) en een aparte witte diode voor zuiver wit licht. Door de grotere afstand tussen twee diodes van dezelfde kleuren is egaal licht niet gegarandeerd. Het onderscheid tussen de verschillende lichtbundels zal bij dit soort LED-strips makkelijker te zien zijn.
  • RGBW: een ledstrip met viervoudige diodes (rood, groen, blauw en wit op één diode). Zorgt voor mooi egaal licht in elke kleur.