807354389340702

Het verschil tussen een 1 faserail en een 3 fasenrail

Als je op zoek bent naar railverlichting, zal je ongetwijfeld al gehoord hebben van 1 of 3 fasesystemen of van 1 en 3 circuit tracks. Wat het verschil is tussen deze twee kom je op deze pagina te weten.

Wat is een fase?

In een standaard elektriciteitskabel met drie aders vinden we één fasedraad, één nuldraad en één aarddraad.

De fasedraad is de draad die onder spanning staat ten opzichte van de aarde en de nuldraad. De fasedraad voert, samen met de nuldraad, de elektrische stroom van en naar de aangesloten apparatuur.

Railverlichting nuldraad aarddraad fasedraad

1 fase vs. 3 fasen

1 faserail

Bij 1 faserails loopt de elektriciteit maar tussen twee draden, de fasedraad (L) en de nuldraad (N). Dit wilt zeggen dat alle lichtbronnen op de rail samen aangestuurd worden en dus ook altijd samen gedoofd of aangeschakeld worden.

3 fasenrail

3 fasenrails werken met drie fasedraden (L1, L2, L3), die elk apart met de nuldraad (N) gecombineerd kunnen worden. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om op je rail drie verschillende circuits te maken (vb. spots, tl, pendels). Deze kunnen alle drie apart bediend worden.
Om effectief de drie circuits van de 3 fasenrail te kunnen gebruiken, moet deze aangesloten worden op een vijfaderige elektriciteitskabel.

Voor- en nadelen

Voor beide systemen valt iets te zeggen, maar bij dmLights geven we de voorkeur aan het 3-fasensysteem. We zetten even de voor- en nadelen van dit systeem op een rijtje.

Voordelen:

  • 3 fasenrails bieden zoals gezegd de mogelijkheid om drie verschillende circuits te creëren. Deze drie circuits kunnen elk apart bediend worden.
  • Er is meer keuze in 3 fasenarmaturen dan in 1fasearmaturen.
  • Een 3 fasenrail is makkelijker te installeren. Er is meer plaats om je kabels weg te stoppen. Doordat deze groter zijn, dekken ze ook beter het gat af waar je kabel uit komt. Bovendien zijn ze steviger en stabieler.
  • Je hoeft geen drie verschillende circuits te creëren met je 3 fasenrail, je kan ze ook gebruiken als 1 faserail (of 2 fasen, maar dit wordt minder gedaan). Om een 3 fasenrail als een 1 faserail te gebruiken, verbind je L1, L2 en L3 met elkaar. Daarna maakt het niet uit in welke stand de schakelaar van de spots staat, ze branden altijd.
  • Op een 3 fasenrail kan je drie maal zoveel vermogen installeren (interessant voor winkels met veel spots op lange rails).

Nadelen:

  • 3 fasenrails kosten iets meer dan 1 faserails.
  • Esthetisch zien armaturen voor 3 fasensystemen er iets minder verfijnd uit, omdat ze op hun basis nog een knop hebben om de fase te kiezen waarop ze moeten verbinden.

1 faserail

1 faserail

3 fasenrail

3 fasenrail

Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden voor je interieur.

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot Peeq of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van Peeq database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Peeq. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.