Railverlichting: tips & tricks
Soms heb je ergens slechts één aansluitpunt en wil je toch meerdere lichtbronnen aansluiten. Op zo’n moment kan railverlichting een oplossing bieden. Maar waar moet je op letten bij het samenstellen van een rail?
Welke rail?
Alles begint met de keuze van de rail zelf. Wat ben je er mee van plan? Hieronder vind je alvast een paar zaken om rekening mee te houden.
1 fase vs. 3 fasen
Als je de mogelijkheid wil om de verschillende lichtbronnen op je rail apart te bedienen, heb je een 3 fasenrail nodig. Als ze allemaal tegelijk mogen aanknippen en doven, kan een 1 faserail volstaan.
Op onze helppagina over 1 fase- en 3 fasenrails, vind je meer informatie over het verschil tussen deze types van rails.
12V of 230V
Net zoals gewone spots bestaan rails in 12V en 230V uitvoeringen. Rails op 12V zijn compacter en delicater. Daardoor worden ze vaak gebruikt in vitrines, bijvoorbeeld bij juweliers. Voor andere toepassingen worden meestal rails op 230V gebruikt.
Let er op dat bij 12V rails ook altijd een transformator nodig is. Deze bepaalt hoeveel lampen er op de rail kunnen.
Dat 230V de norm is, laat zich ook merken in de keuze. Het aanbod van rails op 230V is veel groter dan deze op 12V. Bovendien zijn 3 fasenrails ook enkel verkrijgbaar op 230V.
Armaturen
Op gebied van armaturen is de keuze nagenoeg eindeloos. Spots in alle mogelijke formaten, hanglampen, stralers en zelfs tl-armaturen.
Vind je niet de pendel die je zoekt? Met behulp van een railadapter, kan je elke hanglamp die op zijn voedingskabel omhoog hangt op je rail koppelen.

Installatie
Je hebt besloten welke rail je nodig hebt en welke lampen je wil. Voor je over kan gaan tot installatie, sta je echter best nog even stil bij de volgende zaken.
Bevestiging
Een rail kan je op drie manieren bevestigen. De makkelijkste is rechtstreeks tegen het plafond of de muur. Voor een extra decoratieve toets kan je eventueel ook je rail laten pendelen. Dit kan met een vaste ophanging met stang of met ophanging op kabels.
Als je je rails gaat pendelen, heb je ook nog clips nodig om de rail aan de stang of kabel te bevestigen.
Aansluiting
De lichten op je rail moeten uiteraard stroom krijgen. Je zal dus een aansluiting moeten voorzien. Hou bij de keuze van je aansluiting rekening met waar je ze gaat plaatsen (in het midden van de rail of op het einde).
Je moet ook rekening houden met waar de aarding loopt in je rail. Naargelang deze links of rechts ligt, heb je een ander aansluitstuk nodig. In het geval van een rechte rail maakt dit niet uit, je kan gewoon je rail omdraaien naargelang je aansluiting.
Accessoires
Met wat hierboven opgelijst staat, kan je een werkende, rechte rail installeren. Als dit is wat je in gedachten had, heb je nog maar één ding nodig, een eindkapje. Dit zorgt ervoor dat de uiteinden van de rail mooi afgedekt worden.
Indien je echter geen rechte rail wil of meerdere rails wil koppelen, heb je nog tussenstukken nodig. Bij deze verbindingen moet je letten op een paar dingen.
- Kijk of de aarding van je rail links of rechts zit. In de omschrijvingen van de verbindingsstukken staat aangegeven of aarding aan de binnen- of buitenkant zit.
- Verbindingsstukken kunnen ook een aansluitingsfunctie hebben. Dit is echter niet altijd het geval. Opletten is de boodschap.
- Bij 230V rails is er in principe geen beperking op het aantal rails dat je aan elkaar kan koppelen. Bij 12V hangt de maximum lengte van je rail af van de transformator en de totale wattage van lampen die je gaat bevestigen. Laat je hierin bijstaan door één van onze verlichtingsspecialisten.
Besluit
Dus, wat hebben we nodig om een volledige rail te installeren?
- Een rail, maak je keuze tussen 12V of 230V en 1-fase of 3-fasen. Bij 12V rails heb je ook een transformator of voeding nodig.
- Kies welke armaturen je op je rail wil bevestigen. Hou er rekening mee dat bij bepaalde armaturen nog een lichtbron apart besteld moet worden.
- Waar is je aansluitpunt? Naargelang deze centraal of op het einde van je rail gaat komen, heb je een andere aansluiting nodig.
- De bevestiging van de rail zelf. Je kan deze tegen het plafond bevestigen, maar ook laten pendelen op stang of kabel.
- Zorg dat je alle accessoires, zoals verbindingsstukken en eindkapjes mee bestelt. Let bij verbindingsstukken of de aarding aan de binnen- of buitenkant zit.
Als je rekening houdt met al deze aspecten, zou je probleemloos je keuze moeten kunnen maken uit ons enorme aanbod railverlichting.