807354389340702

Hoe licht je een kastenwand uit?

Een kastenwand kan je overal in huis tegenkomen. Een dressing, ingemaakte kasten in de berging of een vestiairekast in de hal. Vooral in moderne woning wordt vaak de voorkeur gegeven aan een strakke wandsectie ipv een vrijstaande kast.

Het voordeel van een kastenwand, is dat je de ruimte ten volle kan benutten van wand tot wand en van vloer tot plafond. Om optimaal van dit voordeel te genieten, is het ook belangrijk dat je het juiste licht voorziet. Veel bergruimte is interessant, maar als je niet ziet wat er in je kasten ligt, ben jer ook niet veel mee.

Bepaal waar je het meeste licht nodig hebt

Kast verlichten afstand openingshoek

Hoogstwaarschijnlijk heb je niet overal in de kast evenveel licht nodig. De zijkant van een deur is bijvoorbeeld minder belangrijk dan de eigenlijke inhoud van de kast.

Wij raden wel aan om verschillende spots te plaatsen om het licht zo gelijkmatig mogelijk te verdelen.

Uitleg foto:
Hoe kleiner je de afstand tussen je spots (A) maakt, hoe kleiner het stuk zal zijn dat onregelmatig belicht is (B). Ook door voor een grotere openingshoek (bèta) te kiezen, kan je een meer gelijkmatige belichting bekomen.

Kast verlichten profiel

Een andere mogelijkheid is om de spots te vervangen door een profiel. Hiermee vermijdt je donkere zones.

Hoe hoger de kast, hoe dichter het licht

Het is zeer belangrijk dat je rekening houdt met de hoogte van de kast. Hoe dichter je kast aansluit bij het plafond, hoe dichterbij je je lichtbron zal moeten plaatsen. Licht valt immers onder een bepaalde hoek. Is je lichtbron te ver verwijderd van de kast, ga je onvermijdelijk schaduw creëren en sta je zelf ook in de baan van het licht.

Kast verlichten openingshoek

Uitleg foto:
Hoe groter de afstand tussen de kast en de lichtbron (A), hoe groter het donkere deel (B). Lampen met een grotere openingshoek (bèta) laten minder ruimte voor schaduw (B).

Kast verlichten richtbare spots

Uitleg foto:
Met een richtbare spot kan je op dezelfde afstand (A) je donkere gedeelte (B) flink beperken. In dit voorbeeld werd de spot uit de vorige afbeelding 15° gekanteld.

Respecteer een minimum afstand tussen kast en licht

De vorige regel moet je met een korreltje zout nemen. Zelfs al loopt je kast tot tegen het plafond, dan nog is het niet aangeraden je licht tegen de kast te monteren. Respecteer steeds een minimum afstand (± 15 cm) tussen kast en licht, hiervoor zijn verschillende redenen:

  • Vooral halogeenspots geven nogal wat warmte af. Als ze te dicht bij een kast gemonteerd worden, kan deze verkleuren.
  • Ook puur esthetisch is het meer verantwoord om een beetje ruimte te laten tussen kast en lichtbron.
  • Plaats je je lichten dicht genoeg bij de kast, maar laat je toch een beetje plaats, valt het licht mooi tussen jou en de inhoud van de kast.
Volg ons op Instagram
Ontdek de laatste trends en nieuwigheden voor je interieur.

De inhoud van deze website, met inbegrip van handelsmerken, octrooien, copyrights, databaserechten, tekeningen en modellen, afbeeldingen, bedrijfs- en/of productnamen en/of andere (intellectuele eigendomsrechten), zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten die behoren tot Peeq of een rechtmatige derde. U mag geen beschermde inhoud zoals beschreven in dit artikel, gebruiken en/of wijzigen, met inbegrip van kopiëren, uitlenen, reproduceren, elk gebruik van Peeq database inhoud of elk gebruik op welke manier dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Peeq. Elke inbreuk wordt vervolgd op grond van de geldende wetgeving.