Caroline Van Wouwe

Caroline Van Wouwe

Zwembadverlichting: tips en inspiratie

Wie droomt er niet van een zwembad in zijn eigen tuin? Heel wat mensen doen er alles aan om deze droom te realiseren. Ben jij een van hen en wordt er binnenkort met de bouw van jouw privézwembad gestart? Dan denk je best even na over de verlichting. Met de juiste zwembadverlichting haal je nog meer uit jouw nieuwe waterparadijs.

Zwembadverlichting is uiteraard handig tijdens een nachtelijke duik. Zo kan je zelfs in de late uurtjes baantjes trekken. Daarnaast is een verlicht zwembad een prachtige eyecatcher. Het zorgt voor extra sfeer in je tuin. Bereid je al maar voor op jaloerse blikken van buren, vrienden en familieleden…

Opgelet: zwembadverlichting installeren is niet zonder gevaar. Daarom raden wij aan om dit werk te laten uitvoeren door een professional.

zwembadverlichting

Zwembadverlichting bij valavond: een lust voor het oog. Foto bron

Verlichting in het zwembad

Safety first! Wanneer je zwembadverlichting koopt, controleer je best even de IP-waarde. Deze twee cijfers geven de bescherming tegen vuil en vloeistoffen weer. Om veiligheidsredenen moet onderwaterverlichting steeds een IP-waarde van 68 hebben – de hoogst mogelijke waardering.

Alle onderwaterverlichting in onze webshop hebben een IP68. Hier kan je dus met een gerust hart kiezen.

zwembad met kleine spots

Laat die grote armaturen links liggen. Ook kleine onderwaterspots kunnen erg mooi zijn als zwembadverlichting. Foto bron

Ons aanbod is onderverdeeld in twee groepen: in- en opbouwspots. Opbouwspots worden vaak gebruikt in vijvers. Voor zwembaden raden we inbouwspots aan. Deze worden naadloos ingewerkt in de wanden van het zwembad, waardoor er geen kans bestaat op verwondingen.

Bij de aankoop van zwembadverlichting zijn RGB LED-spots het overwegen waard. Zelfs indien je geen fan bent van gekleurde verlichting is RGB een meerwaarde. Door de spots een lichtblauwe tint te geven, wordt de natuurlijke kleur van het water en de wandbekleding in de verf gezet. Uiteraard kan je ook steeds voor een minder subtiele groene, gele, rode of paarse kleur gaan.

gekleurde zwembadverlichting

Gebruik gekleurd licht om de blauwe kleur van het water te versterken, of om verrassende lichtaccenten te maken. Foto bron

Zonder twijfel vind je een geschikte spot in onze webshop. Maar hoeveel moet je er dan kopen? Bij zwembadverlichting raden we aan om niet te veel spots te plaatsen. Het water fungeert namelijk als reflector. Enkele spots kunnen het volledige bassin oplichten. Een goede maatstaf is 1 spot om de 3 à 4 meter. Meestal plaats men onderwaterverlichting enkel in de lengte van het zwembad op de helft van het waterpeil.

zwembad- en tuinverlichting

Zorg voor harmonie tussen de verlichting in en rond het zwembad. Foto bron

Verlichting rond het zwembad

Bij zwembadverlichting denken we in de eerste plaats aan onderwaterlampen in de wanden. Maar de meeste zwembaden worden omgeven door planten, kunstwerken of zonneterrassen. Ook hier kan verlichting voorzien worden.

Grondspots of tuinpalen zijn perfect om de contouren van je zwembad te accentueren. Wanneer het zwembad of terras hoger ligt dan de omgeving, kan je indirecte verlichting gebruiken (via een watervaste LED-strip) om dit hoogteverschil in de verf te zetten.

indirecte verlichting van een zwembad

Accentueer hoge randen met indirecte verlichting. Foto bron

Staat er een waterpartij of speciale plant in de buurt van het zwembad? Verlicht deze dan door middel van een spot op pin. De meeste van deze spots hebben een verstelbare kop, waardoor ze makkelijk richtbaar zijn.

Nog een tip: het is erg handig om de zwembadverlichting af te stemmen op de tuinverlichting (bijvoorbeeld via domotica). Dit maakt de bediening makkelijker. Bovendien zijn er allerlei extra functies mogelijk, zoals zwembadverlichting die automatisch uitschakelt wanneer de pool cover geactiveerd wordt.

Advies nodig?

Advies nodig omtrent tuin- of zwembadverlichting? Onze experts helpen jou graag verder. Twijfel dus niet om hen te contacteren.

E-book Buitenverlichting

Op zoek naar meer info over het optimaal verlichten van je tuin? Surf naar blog.peeq.com/ebook-buitenverlichting.l en ontvang ons e-book Buitenverlichting gratis in je mailbox.

Download e-book buitenverlichting