Caroline Van Wouwe

Caroline Van Wouwe

Wegwijs in de wereld van de lampenfittingen

E27, E14, GU10, GU5.3,… allemaal benamingen van lampenfittingen. Als je een nieuwe lamp gaat kopen en niet exact weet voor welke lampvoet je moet kiezen, kan je wel eens van een kale reis terugkomen. Daarom proberen we in dit artikel wat duidelijkheid te scheppen en je wegwijs te maken in de wereld van de lampenfittingen.

Opmerking: We bespreken hier enkel de meest gebruikte lampenfittingen. Er zijn nog een heleboel andere formaten die minder frequent verkocht worden. Nochtans zijn ook deze fittingen in onze webshop te vinden. Met behulp van de handige filters in de linkerkolom (selecteer de optie ‘fitting’) krijg je meteen alle compatibele lampen te zien.

E27 Fitting

E27 fitting

E27 fitting

De E-fitting is vernoemd naar haar uitvinder; Thomas Edison. Hij ontwikkelde deze schroefdraadsluiting in 1909. Daarom wordt deze schroefdraad ook wel Edison-schroefdraad genoemd.

In de meeste woningen worden nog steeds lampen met een standaard E27 fitting gebruikt. Ze hebben een schroefdraad met een diameter van 27 millimeter en werken op 230 volt wisselspanning.

Bekijk alle E27 LED lampen

 

E14 Fitting

E14 fitting

E14 fitting

Tegenwoordig zien we ook vaak kleinere varianten van de Edison-fitting. De E14 fitting bijvoorbeeld, met een diameter van 14 millimeter, wordt vaak in armaturen gebruikt omdat ze er wat sierlijker uitziet.

Bekijk alle E14 LED lampen

 

GU10 Fitting

GU10 fitting

GU10 fitting

De GU10 fittingen hebben twee pennen/voetjes onderaan de lamp. Deze pennen worden met een kwartslag in speciale gleuven vastgeklikt. Deze sluiting zien we vaak bij halogeenspots en LED-lampen.

De cijfers in deze aanduiding geven de afstand tussen de pinnen weer. Bij een GU10 fitting is dit dus 10 millimeter.

Houd er rekening mee dat er een verschil is tussen de GU10 en GZ10 fitting! Een GZ10 lamp past enkel in een GZ10 fitting. Een GU10 lamp daarentegen, past door haar afgeronde onderkant zowel in een GU10 als in een GZ10 fitting. De “U” in GU staat immers voor “Universal”.

Bekijk alle GU10 LED lampen

Verschil GU10 GZ10

 

GU5.3 Fitting

GU5.3 fitting

GU5.3 fitting

Dit soort fittingen heeft twee metalen pinnen die de stroom geleiden. Daarom worden ze ook wel bipin-voet of steekvoet fittingen genoemd. De afstand tussen deze pinnen wordt telkens in de benaming vermeld. Een GU5.3 lamp heeft dus een bipin-voet waar de pinnen 5.3 mm uit elkaar staan.

Net zoals bij de GU10 is er bij de GU5.3 ook een GZ5.3 variant. Het verschil zit ‘m zoals bij de GU en GZ10 bij de onderkant van de spot die al dan niet “afgerond” is. Een GZ5.3 spot past enkel in een GZ5.3 fitting en niet in een GU5.3 fitting. De GU5.3 past in beide fittingen.

Bekijk alle GU5.3 LED lampen

 

 

G4 Capsule

G4 fitting

G4 fitting

Diodes met een G4 fitting hebben een steekvoet. De afstand tussen deze pinnen is – hoe raad je het – 4 millimeter.

Bekijk alle G4 LED lampen

 

 

G53 Fitting

G53 fitting

G53 fitting

Heel wat grote halogeenspots maken gebruik van een G53 fitting. Tegenwoordig zijn er ook G53 LED spots verkrijgbaar. Zoals de naam al doet vermoeden, hebben de verbindingsstukken een afstand van 53 mm.

Bekijk alle G53 LED lampen

 

G9 Fitting

G9 fitting

G9 fitting

Een G9 fitting wordt gebruikt voor 230V halogeen en LED lampen. Er is een afstand van 9mm tussen de pinnen. In tegenstelling tot de G4 capsule vormen de pinnen van een G9 fitting een lus.

Bekijk alle G9 LED lampen

 

R7s Fitting

R7S fitting

R7s fitting

Een R7s fitting werd ontworpen voor staaflampen. De contactpunten bevinden zich aan de uiteinden van de lamp.

Bekijk alle R7s LED lampen

 

 

 

Het onderwerp lampenfittingen is niet altijd even simpel. Daarom dat we enkel de meest gebruikte lampenfittingen hebben opgesomd. Er zijn er talrijke anderen. Hieronder vind je bovendien nog een overzichtje van de meest frequente fittingen.

Meest gebruikte fittingen

Meest gebruikte fittingen

Alle lampen in onze webshop

Stond de fitting waar jij lampen voor zoekt net niet in dit artikel? Niet getreurd, in onze webwinkel vind je ze ongetwijfeld terug.

Bekijk alle LED lampen