Caroline Van Wouwe

Caroline Van Wouwe

Wat je moet weten over accentverlichting

Verlichting die dient om een bepaald element in je woning extra in de verf te zetten, wordt accentverlichting genoemd. We denken hierbij aan een schilderij, een boekenkast of de architecturale vormen van je woning. Zelfs in je tuin kan het een meerwaarde zijn. Maar hoe kan je accentverlichting nu best gebruiken? In dit artikel leer je er alles over.

Wat is accentverlichting?

Verlichting wordt in grote lijnen onderverdeeld in twee categorieën: sfeerverlichting en functionele verlichting.

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft functionele verlichting vooral een direct, praktisch nut, bijvoorbeeld om een tafel of werkruimte te verlichten. Sfeerverlichting daarentegen, wordt voornamelijk decoratief gebruikt.

Indirecte verlichting wordt dikwijls gebruikt als sfeerverlichting. Ze wordt gebruikt om een gezellige sfeer te scheppen of een stijlvolle toets aan het interieur te geven. Nu kan indirecte verlichting ook functioneel zijn. Bijvoorbeeld ledstrips die indirect het keukenaanrecht verlichten.

Ook accentverlichting valt onder deze categorie. Het vestigt de aandacht op bepaalde elementen door ze extra te verlichten. Zo kan je (letterlijk) een schilderij of plant in de spotlight zetten. Deze verlichtingstechniek heeft dus vooral een esthetische meerwaarde, hetgeen invloed heeft op de sfeer in je woning.

De technische achtergrond

Voordat we enkele leuke voorbeelden van accentverlichting bekijken, is het interessant om even de technische kant van deze verlichtingstechniek te verkennen.

Bij accentverlichting is voornamelijk de openingshoek van belang. De openingshoek (ook wel stralingshoek genoemd) bepaalt hoe wijd de lichtstraal van een lamp is. Een klassieke gloeilamp heeft bijvoorbeeld een stralingshoek van ongeveer 330°, omdat het licht naar alle kanten wordt verspreid (uitgezonderd de fitting).

openingshoek verlichting LED versus gloeilamp

Dit soort diffuse verlichting is dus niet interessant voor accentverlichting. Hiervoor hebben we immers een meer gefocuste lichtbundel nodig. Ledspots met hun strak afgebakende lichtstralen zijn hiervoor dus erg geschikt. Bij ledlichtstralen is er weinig sprake van diffuus “strooilicht” buiten de lichtbundel.

Accentverlichting binnen

Waarschijnlijk ben je naar hier gekomen om wat inspiratie op te doen. Daarom is het hoog tijd om een aantal voorbeelden van accentverlichting te bekijken.

Kunstwerken

Accentverlichting wordt vaak gebruikt om een mooi schilderij in de verf te zetten. Zo wordt de aandacht onmiddellijk naar dit kunstwerk getrokken.

Accentverlichting Modular Medard en Minude

Het schilderij wordt met twee elegante lichtbundels van de Modular Lighting Medard en Minude spots mooi geaccentueerd.

Accentverlichting schilderij en beeld Modular Bolster

Accentverlichting kan niet alleen voor schilderijen, maar ook voor beelden gebruikt worden.

Er zijn verschillende manieren om een kunstwerk te verlichten. In de eerste plaats kan je richtbare opbouwspots gebruiken, zoals de moderne Wever & Ducré Sqube of de elegante Absinthe Connor. Ook richtbare inbouwspots of wandlampen zijn hiervoor perfect geschikt.

Nissen

Zelfs in een nis kan accentverlichting voor een stijlvolle toets zorgen. Onderstaande foto is hier een mooi voorbeeld van. De inbouwspot trekt namelijk de aandacht naar het kunstwerk en zorgt er tevens voor dat de ruimte dieper lijkt dan ze eigenlijk is – een optisch trucje dat vaak wordt toegepast.

Accentverlichting Nis

Door de nis te accentueren met verlichting, wordt de ruimte optisch vergroot.
Bron: Welke.nl

Kasten

Ook bij kasten kan accentverlichting een meerwaarde zijn. Je kan bijvoorbeeld je boekencollectie in de verf zetten met richtbare opbouwspots of inbouwspots.

Accentverlichting boekenkast

Hier wordt met behulp van een railsysteem de boekenkast verlicht.
Bron: Lushome.com

Accentverlichting Modular Lighting

Modern en sfeervolle accentverlichting met enkele inbouwspots.

Wanden

Heel wat interieurdesigners spelen graag met patronen en texturen. Door opvallende vormen en materialen te gebruiken, geven ze een creatieve toets aan een ruimte. Nadien kan je deze wand en zijn speciale textuur extra in de verf zetten met behulp van accentverlichting, zoals in onderstaande voorbeeld gebeurde.

Accentverlichting Modular Lighting wand

Het reliëf van de houten wand wordt geaccentueerd door de spots in het plafond.

Accentverlichting buiten

Tot hiertoe hebben we het enkel over accentverlichting in de woning gehad. Ook buiten zijn er een heleboel mogelijkheden.

Planten/beelden

Met behulp van grondspots kan je bomen, planten of decoratiestukken in je tuin verlichten. Zo komen ze ook ’s avonds en ’s nachts tot hun recht.

Er is een overvloed aan keuze op het vlak van grondspots. De Absinthe grondspots zijn bijvoorbeeld een erg duurzame en zuinige keuze. Ook de Delta Light Logic grondspots zijn in dat opzicht een prima keuze.

Accentverlichting DeltaLight Logic R

De Delta Light Logic grondspots brengen het boompje en het bladerdek ’s avonds helemaal tot leven.

Paden/opritten

Wandelpaden of opritten naast een muur kunnen verlicht worden door tuinpalen of wandlampen. Op deze manier zet je ze extra in de verf. Bovendien is het ook extra veilig.

Accentverlichting DeltaLight Flip

De tuinpaaltjes zorgen voor een veilige passage, en voor een leuke accentuering van het tuinpad.

Gevels

Aan de gevel wordt accentverlichting gebruikt om de inkom te benadrukken en tegelijk veiliger te maken. Met behulp van grondspots of wandlampen wordt ’s nachts de gevel op een stijlvolle manier verlicht. Dit geeft meteen een geraffineerde uitstraling aan je woning. Op deze manier kan je ook een huisnummer verlichting.

Delta Light Logic

Met deze Delta Light Logic grondspots wordt de aandacht getrokken naar de betontextuur.