Steven Roziers

Steven Roziers

Landelijk wonen: tips, tricks en voorbeelden

Enkele weken geleden hebben we het Scandinavisch interieurdesign uitgebreid besproken. Vandaag bekijken we de landelijke woonstijl van naderbij. We doorlopen de decoratietechnieken, kleurencombinaties en geven natuurlijk ook verlichtingssuggesties.

De essentie van landelijk wonen

De landelijke interieurstijl is geïnspireerd door het leven op het platteland. In tegenstelling tot de grootstad, waar stress en spanningen overheersen, baadt het platteland nog steeds in rust. Dit gevoel probeert men te vertalen in een landelijk interieur – onder andere door de keuze van materialen en kleuren. Er zijn namelijk geen schreeuwerige accentmuren of kunstzinnige kasten die met de aandacht gaan lopen. Sereniteit is troef.

Materialen

Hout is alomtegenwoordig in een landelijk interieur. Dat is geen verrassing, want dit materiaal is op het platteland makkelijk te vinden. Hout is eenvoudig te bewerken en is bijzonder duurzaam. Bovendien straalt het warmte en gezelligheid uit. Hout wordt niet alleen gebruikt voor meubelen, maar ook voor vloeren, plafonds en wanden (zoals lambrisering).

Landelijk wonen houten meubelen

Robuuste houten meubelen geven karakter aan je interieur.

Als bekleding wordt vaak stof gebruikt. De warme uitstraling van dit materiaal past perfect in een landelijk interieur. Om de knusse sfeer extra te benadrukken, wordt de zetel vaak versierd met vele kussens. Verder is ook leder geen onbekend materiaal.

Landelijk wonen decoratie

De stoffen zetel, kussens, dekens, tapijten en lampenkappen zorgen voor een knusse sfeer.

De vloeren zijn dikwijls gemaakt van ruwe stenen tegels. Daarnaast vinden we steen ook vaak terug in de keuken, in de vorm van authentieke tegels als spatwand.

Het meubelbeslag in landelijke interieurs is meestal gemaakt van metaal in koper of messing kleur. Messing en koper zien we verder nog terugkomen in landelijke verlichting.

Landelijke keuken

Spatwand uit authentieke tegels, metalen meubelbeslag en grove stenen vloer.
Bron: Eurosunkeukens.be

Kleurgebruik

Zoals eerder al gezegd, zijn er geen (of weinig) opvallende kleuren in een landelijk interieur. Men gebruikt voornamelijk zachte aardetinten en natuurlijke kleuren (gebroken wit, licht grijs, beige, etc.). Voor het toevoegen van extra kleur kiest men voor milde pasteltinten. Daarnaast zijn de meeste meubelen niet geverfd. Zo blijft de prachtige houtstructuur te bewonderen.

Landelijk wonen kleuren

In plaats van opvallende accentkleuren gebruik je beter subtiele pasteltinten.

Vormen

In een modern interieur zien we voornamelijk strakke, rechte vormen. Dat is bij een landelijke woonstijl minder het geval. Sierlijke lijnen zijn toegelaten bijvoorbeeld door stoelen met extra decoratieve lijsten en kasten met speelse patronen. Overdrijf hier echter niet in, de rust en authenticiteit moeten immers behouden blijven.

Decoratiestukken

Decoratiestukken mogen niet ontbreken. In een modern interieur gaat men vaak voor een minimalistische look met zo weinig mogelijk ‘afleidingen’, maar bij een landelijke woonstijl zijn decoratiestukken onontbeerlijk.

Deze decoratiestukken kunnen erg divers zijn. Denk maar aan fotokaders, planten, kandelaars, schotels, potjes, manden, enz. De mogelijkheden zijn eindeloos! Alle decoratie is wederom steeds in natuurlijke aarde- en grijstinten.

Landelijk wonen decoratie

Met decoratiestukken geef je een persoonlijke toets aan je interieur.

Verlichting voor een landelijk interieur

We zouden het label ‘verlichtingsexpert’ niet waard zijn als we niet een aantal suggesties gaven voor de verlichting in een landelijk interieur. Onderstaande lampen passen erg goed in deze designstijl.

Il Fanale Anita

Voor landelijke verlichting moet je bij Il Fanale zijn. De Anita collectie bijvoorbeeld, heeft een authentieke uitstraling die perfect aansluit bij de landelijke woonstijl. De keramieken lampenkap en koperen accenten maken van deze lampen echte blikvangers.

Il Fanale Anita

Sierlijk, elegant en stijlvol… de Il Fanale Anita hanglamp.

Moooi Smoke Chandelier

Ben je op zoek naar landelijke verlichting met een unieke uitstraling? Dan is deze Moooi Smoke Chandelier iets voor jou. Dit ontwerp van Maarten Baas valt op door zijn asymmetrische vorm.

Moooi Smoke Chandelier

Voor de durvers onder ons is er de Moooi Smoke Chandelier.

Nautic Essex

Eenvoud siert deze Essex wandlamp van Nautic. Het vierkante frame werd gemaakt uit messing, dat een antieke bronslook kreeg. Hierdoor heeft de Essex een warme uitstraling.

Nautic Essex

De Nautic Essex heeft een warme uitstraling

Absinthe Vitrum

Een alternatief op de Nautic Essex is de Absinthe Vitrum, een mooie illustratie van  de kracht van eenvoud. Dit armatuur is bovendien perfect compatibel met de nieuwe generatie LED gloeilampen.

Absinthe Vitrum

Absinthe Vitrum

Louis Poulsen PH5

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat we de Louis Poulsen PH5 in deze lijst terugvinden. Deze designklassieker komt namelijk in elk interieur tot zijn recht – ook in een landelijke woonstijl.

Louis Poulsen PH5

De Louis Poulsen PH5 is een tijdloze schoonheid.

DM Lights Lasson

Ook de DM Lights Lasson collectie is een goede keuze voor liefhebbers van landelijke interieurs. Deze collectie bestaat uit zes verschillende modellen. Er is dus voor elk wat wils.

DM Lights Lasson

Flos Romeo Soft

Philippe Starck heeft heel wat prachtige lampen op zijn palmares staan. De Flos Romeo Soft is er een van. Dankzij de stoffen lampenkap zorgt de Romeo Soft meteen voor een gezellige sfeer.

Flos Romeo Soft

De Romeo Soft is tevens als hang- en staanlamp verkrijgbaar.

DM Lights Soprana

Als je fan bent van de Flos Romeo Soft, moet je zeker en vast een kijkje nemen naar onze Soprana collectie. Ook deze modellen hebben een mooie stoffen kap. Bovendien zijn er verschillende varianten: staanlampen, tafellampen, hanglampen en wandlampen.

DM Lights Soprana

De Soprana tafellamp past overal: in de woonkamer, eetkamer, keuken en slaapkamer.

Marset Cala

Marset heeft een heleboel schitterende lampen in haar assortiment zitten. Voor een landelijke woonstijl verkiezen we de Cala-reeks. Alle Cala modellen hebben een IP65, waardoor je ze ook buiten kan gebruiken.

Marset Cala

Joan Gaspar (de ontwerper) liet zich inspireren door een schildersezel.

Flos 2097

Kroonluchters zijn onlosmakelijk verbonden met landelijk wonen. Daarom mocht de Flos 2097 niet in dit lijstje ontbreken. Dit design van Gino Sarfatti straalt pure luxe uit.

Flos 2097

Terzani Hook

De Hook hanglamp is een moderne interpretatie van een klassieke kroonluchter. Dankzij de sierlijke vormen en het metalen frame past dit ontwerp erg goed in een landelijke woon- of eetkamer.

Terzani Hook

Tom Dixon Lustre Light

Onze laatste suggestie is de Tom Dixon Lustre Light. Deze handgemaakte hanglampen worden behandeld met een speciaal glazuur, waardoor ze een unieke kleurenschakering krijgen. Geen enkele Lustre Light heeft een gelijke. De goudkleurige binnenkant zorgt voor extra warmte en gezelligheid.

Tom Dixon Lustre Lights

Deze lampen zagen we ook terug in restaurant Eclectic.

Heb jij voor een landelijk interieur gekozen en stond jouw verlichtingssmaak er nog niet direct tussen? Dan kan je altijd terecht op onze webshop voor de rest van onze landelijke verlichting!