Caroline Van Wouwe

Caroline Van Wouwe

De retro schoonheid van een vintage interieur

Er is een interieurstijl voor ieders smaak. Sommige mensen houden van een ruwe industriële look, anderen van landelijke warmte, terwijl er ook heel wat fans zijn van het minimalisme en Scandinavische designs. Vandaag maken we liefhebbers van vintage interieurs blij. We onderzoeken wat deze woonstijl zo speciaal maakt en tonen enkele inspirerende voorbeelden. Een lijstje met onze favoriete retro lampen mag uiteraard niet ontbreken.

Kenmerken van een vintage interieur

Droom je al enkele jaren van een stijlvol vintage interieur? Gebruik dan zeker volgende elementen:

Retro meubelen

Geen vintage interieur zonder retro meubelen. Heel wat liefhebbers van deze interieurstijl schuimen rommelmarkten en tweedehandswinkels af op zoek naar meubelen uit midden vorige eeuw. Er is natuurlijk ook nieuw meubilair te koop. Verschillende designers spelen namelijk gretig in op de vintage trend, waarbij ze hun producten in een retro jasje stoppen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende retro koelkasten van Smeg, die nieuwe technologie combineren met een vintage design.

retro vintage dressoir kast

Een retro dressoir heeft uiteraard plaats voor langspeelplaten.

Veelgebruikte materialen

Metaal was relatief schaars na de Tweede Wereldoorlog, en dus vrij prijzig. Daarom voert hout de bovenhand in een retro interieur. De planken – meestal van donkere houtsoorten – werden niet gekleurd, waardoor de prachtige houtpatronen zichtbaar bleven. Ook kunststoffen zien we vaak terug. Kunststof wordt gebruikt voor zowel meubels als accessoires.

vintage woonkamer met houten dressoir en fotomuur

Houtpatronen geven een vintage interieur karakter. Foto bron

Klassieke kleuren

Omdat ongekleurd hout zo populair is, is bruin een van de hoofdkleuren in de vintage interieurstijl. Qua accentkleuren zijn pasteltinten ideaal. Kies bijvoorbeeld een tafellamp in een zacht oranje kleur of ga voor een zeegroene schaal.

zeegroene platenspeler in een vintage kleur

De zeegroene kleur van de platenspeler is een typische retrokleur. Foto bron

Opvallend behangpapier

Felgekleurd behangpapier met abstracte motieven is onlosmakelijk verbonden met deze woonstijl. Vroeger werden volledige kamers volgehangen met hetzelfde ontwerp, maar wij raden aan om dit behangpapier op één accentmuur te gebruiken. Op deze manier breng je wat rust in jouw vintage interieur.

vintage behangpapier oranje

Tip: stem de kleur van het behangpapier af op het meubilair en decoratiestukken.

Kamerplanten

Felgekleurde bloesems laat je beter links liggen. Om jouw retro interieur een groene toets te geven, haal je best bladplanten in huis. De sansevieria is een echte klassieker. Ook cactussen – groot en klein – zijn een goede keuze.

cactussen en andere groene kamerplanten

Cactussen zijn perfect als groene decoratie. Foto bron

Retro verlichting

Een hypermoderne hanglamp in een vintage woonkamer zou niet echt passen. Er zijn betere alternatieven. Hieronder vind je enkele voorbeelden van retro armaturen die bij jouw vintage woonstijl passen.

Louis Poulsen PH 3½-3

It doesn’t get more vintage than this … Wie denkt aan retro verlichting denkt waarschijnlijk aan Louis Poulsen. Poul Henningsen ontwierp een reeks driedelige lampen in 1925/1926 die vandaag de dag nog steeds geliefd zijn bij designliefhebbers. Ondertussen zijn er tientallen combinaties – waaronder hanglampen en tafellampen. Voor dit lijstje hebben we de PH 3½-3 gekozen. Deze hanglamp heeft een glazen kap van circa 30 cm met daaronder een kleinere kap van ongeveer 20 cm.

louis poulsen 3/2 hanglamp

Dit ontwerp van Poul Henningsen is een echte designklassieker. Foto bron

Verpan Wire

Verner Panton, de Deense designer die dit jaar 90 zou geworden zijn, verraste de verlichtingswereld in 1960 met dit futuristische ontwerp. In tegenstelling tot vele andere modellen, heeft deze tafellamp een gesloten bovenkant en open onderkant. De plastic koepel is dé blikvanger van de Verpan Wire, zeker wanneer je kiest voor de opvallende gele versie.

verpan wire tafellamp

Deze tafellamp is geïnspireerd op de vorm van een klassieke gloeilamp. Foto bron

Flos Toio

De Flos Toio is een mix van industrieel en vintage design. De naam Toio is eigenlijk een humoristische vertaling van zijn designers Achille en Pier Giacomo Castiglioni voor het Engelse woord ‘toy’. Met haar grote lamp, rode basis en krullende stroomkabel lijkt de Toio wel op een stuk speelgoed voor volwassenen.

flos toio

De basis van de Flos Toio is verkrijgbaar in wit, zwart of rood. Foto bron

Foscarini Chouchin

In het begin van dit artikel hadden we het over vintage kleuren. Foscarini gebruikt enkele typische retrotinten voor haar Chouchin hanglampen. Deze armaturen staan prachtig boven een (ronde) eettafel.

foscarini chouchin

Ontwerpster Ionna Vautrin haalde haar inspiratie duidelijk bij de traditionele Chinese lampionnen. Foto bron

Verpan Fun

De Verpan Fun is een pareltje. Letterlijk, want de reflecterende schijven van deze lampen zijn gemaakt van parelmoer. Tijdens een zuchtje wind maken ze een zacht, bijna rustgevend geluid. Voor de liefhebbers is er tevens een versie met metalen schijven.

verpan fun tafellamp

Het parelmoer geeft deze tafellamp een vleugje luxe en elegantie. Foto bron

Artemide Alfa

De Artemide Alfa is een tafellamp die je pas apprecieert wanneer je naar de details kijkt. Zoals het grillige patroon van de marmeren voet. Of de subtiele lijnen in het kristalglas. En wist je dat het frame van nikkel met de hand wordt gemaakt? Al deze elementen samen maken van de Artemide Alfa een chique verschijning.

artemide alfa

Deze Alfa tafellamp werd ontworpen in 1959 door Sergio Mazza. Foto bron