Alles wat je moet weten over de industriële interieurstijl

Zoals je weet hebben we reeds verschillende interieurstijlen besproken op onze blog. Vorige zomer hadden we het over Scandinavisch interieurdesign en enkele maanden geleden namen we het landelijk wonen onder de loep. Vandaag nemen we een kijkje naar de industriële interieurstijl.

Hoe het begon

Over het ontstaan van de industriële interieurstijl is er weinig duidelijkheid. Over het algemeen wordt aangenomen dat ze in het begin van de 20e eeuw ontstond. Op het einde van de tweede industriële revolutie kwam de globalisering steeds meer op gang. West-Europese fabrieken gingen dicht en weken uit naar lagelonenlanden, waardoor ze stonden te verkommeren.

Deze fabrieken waren perfect om in woongelegenheden om te toveren. Steden werden immers steeds groter, waardoor er plaatsgebrek was. De oude industriezones waren dus ideaal om residentiële wijken van te maken.

Bakstenen muren
In een industriële loft heb je vaak een enorm gevoel van ruimte.
Bron: Apartmenttherapy.com

In plaats van het industriële verleden van deze gebouwen weg te stoppen, werd deze in de verf gezet. De blote muren, ruwe plafonds en grote glasramen herinneren aan de tijd van toen. Dit maakt de industriële interieurstijl erg karaktervol.

Elementen die industrieel design typeren

Elke interieurstijl wordt getypeerd door bepaalde elementen. Bij Scandinavisch design waren dit bijvoorbeeld lichte kleuren en natuurlijke materialen. Een industrieel interieur ziet er echter helemaal anders uit.

Ruwe bakstenen muren

Cosmetische trucjes zijn niet nodig in de industriële interieurstijl. In de meeste gevallen kiest men voor blote structuren, zoals muren zonder pleisterwerk. De rode bakstenen geven kleur aan het interieur en zorgen voor een enigszins ‘warme’ sfeer.

Bakstenen muren industrieel
Muurverf of behangpapier heb je helemaal niet nodig.
Bron: Apartmenttherapy.com
Blote bakstenen muren
Bovenaan kan je tevens een glimp van de Flos Aim opvangen.
Bron: Homeadore.com

Betonnen of houten vloeren

Tegels zien we niet vaak terug in een industrieel interieur. Men gaat eerder voor een betonvloer of een gietvloer met betonlook. Deze past mooi bij het ruige karakter. Een betonnen vloer kan je trouwens in talrijke verschillende kleuren laten afwerken. Ook houten vloeren kunnen mooi zijn in deze interieurstijl.

Betonnen vloer
Beton en hout worden voornamelijk als vloerbekleding gebruikt.
Bron: Lushome.com

Open plafonds met liggers en buizen

Industrial design is een relatief goedkope interieurstijl, want ook de plafonds worden bloot gelaten. De betonnen kolommen, metalen liggers, poutrelles en ventilatiebuizen worden niet weggestopt maar tentoon gespreid. Om alles toch wat te verstoppen en extra diepte te creëren, wordt het plafond vaak zwart geschilderd.

Open plafonds met liggers en buizen
Buizen van de waterleiding en ventilatie hoef je helemaal niet te verstoppen.
Bron: Homedsgn.com

Grote, stalen ramen

Naar analogie met het industriële verleden, passen retroramen erg mooi in deze interieurstijl. De vensters worden meestal gemaakt uit staal en bestaan uit meerdere kleine stukken. Deze fabrieksramen zijn meestal erg groot, waardoor ze veel licht binnenlaten.

Grote ramen
Bron: Suthshoredecoratingblog.com

Open indeling

Een industrieel interieur draait om ruimte. Daarom is een open vloerplan, zoals in een loft, op zijn plaats. Als je toch een opdeling wil maken, kan je houten schermen of kasten gebruiken.

Open indeling
Geen afgescheiden ruimtes, één grote leefruimte.
Bron: Homedsgn.com

Donkere meubelen

Een lederen sofa past erg goed in deze designstijl. Maar ook een stoffen exemplaar zal niet misstaan. Houd er wel rekening mee dat opvallende kleuren meestal niet gebruikt worden. Grijstinten, vaak aan de donkere kant, zijn een betere keuze.

Donkere meubelen
Harde, donkere kleuren zijn typerend.
Bron: Modernmagazin.com

Meubelen mogen gerust een beetje wear and tear vertonen. Denk bijvoorbeeld aan een salontafel dat gemaakt is van oude paletten of een vintage metalen locker waarvan de verf bijna verdwenen is. Voor de aankleding van een industriële woning zijn tweedehandsspullen een goed idee.

Beperkte decoratie

Qua decoratiestukken wordt alles vrij sober gehouden. Er zijn geen honderden potjes, planten, kaders, beeldjes… te vinden. Less is more is hier het motto.

Beperkte decoratie
Qua decoratie houdt men het bij de industriële stijl vaak sober.
Bron: Homeadore.com

Eenvoudige, stalen trappen en balustrades

Openheid geldt zowel in breedte en lengte als in de hoogte. Vaak wordt gekozen voor een open duplex waarbij de verdiepen met elkaar verbonden worden door simpele, stalen trappen. Van sierlijke, houten trappen is hier geen sprake. Ook de balustrades op de overloop zijn uiterst strak en rechtlijnig.

Stalen trappen en balustrades
Bron: Homeadore.com

Industriële verlichting

Eén ding hebben we nog niet besproken: de verlichting. Omdat we hierin gespecialiseerd zijn, vonden we dat dit onderdeel een apart stukje verdiende. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van stijlvolle industriële verlichting:

Diesel with Foscarini

De kampioen op het vlak van industriële verlichting is ongetwijfeld Diesel with Foscarini. Ze hebben heel wat lampen die perfect in dit plaatje passen. Enkele van onze favorieten zijn de Cage, de Mysterio en de Fork. Maar ook de Diesel with Foscarini Duii mag gezien worden.

Diesel with Foscarini Duii
De Duii tafellamp heeft een speelse uitstraling.

Dark

Driehoekige panelen met zichtbare klinknagels typeren de Dark Apollo. Industrial design is deze hanglamp op het lijf geschreven. Ze ziet er erg ruig uit, maar dankzij de (optioneel) gekleurde binnenkant heeft de Apollo toch een warme uitstraling.

Dark Apollo
De Nederlandse designer Romy Kühne ontwierp deze hanglamp.

Flos

Omdat een industrieel interieur om functionaliteit draait, oogt het vaak erg naakt. Dat maakt de Flos Parentesi en Toio zo’n goede match. Het design van deze staanlampen ziet er erg sober en puur uit – er zijn geen onnodige esthetische elementen.

Flos Toio
Flos Toio

Fontana Arte

Bij het woord ‘fabrieksverlichting’ denken we aan lampen als de Fontana Arte Huna en Lampara. Beide modellen werden in 1965 ontworpen voor gebruik in de industrie. Maar ze zullen ook in een woning niet misstaan.

Fontana Arte Huna
De Fontana Arte Huna zagen we ook terug in ons artikel over horecaverlichting.
Fontana Arte Lampara
De Fontana Arte Lampara is weinig subtiel, maar dat is dan ook niet de bedoeling.

Marset

Eenvoud siert de Funiculi van Marset. Deze vloer-, wand- en tafellampen vallen op door hun sobere ontwerp. Funiculi is afgeleid van het Franse word ‘funiculaire’, wat kabelbaan betekend. Net als een kabelbaan kan de kop van deze lamp op en neer bewegen.

Marset Funiculí
Marset Funiculí

Moooi

Als je op zoek bent naar een eyecatcher, dan is de Moooi Construction Lamp misschien iets voor jou. Dit ontwerp van Joost van Bleiswijk is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren: wit en zwart. De zwarte versie is geheel gemaakt van metaal (ja, ook de kap) en is dus letterlijk een zwaargewicht. Daarnaast voelt ook de Moooi Dear Ingo met haar no nonsense uiterlijk zich uitermate thuis in een industrieel interieur.

Moooi Construction Lamp
De bouten van Moooi Construction Lamp passen perfect bij de ruwe industriële stijl.
Moooi Dear Ingo
De Moooi Dear Ingo contrasteert fraai met de donkere balustrades en wanden.
Bron: Homeadore.com

Wever & Ducre

Met haar concrete-look is de Wever & Ducre Bishop een mooi voorbeeld van industriële verlichting. De Bishop oogt misschien zwaar, echter is ze dat helemaal niet. Ook de eenvoudige retrovorm mag gezien worden. Wij zijn alvast fan!

Wever & Ducré Bishop
Wever & Ducré Bishop

Railverlichting

Als er één verlichtingsvorm is die in dit soort interieurs past, is het wel railverlichting. Railverlichting is immers ideaal om grote ruimten flexibel en snel te verlichten. Bovendien dragen de rails op zich bij tot het industriële karakter van je interieur. De mogelijkheden in railverlichting zijn erg uitgebreid. Neem zeker eens een kijkje in ons brede assortiment. Bij vragen staan we jou graag te woord.

DeltaLight Railverlichting
DeltaLight You-Turn railverlichting

Dat is nog niet alles …

… want in onze webshop zijn nog tientallen andere lampen te vinden die perfect in een industrieel interieur passen. Indien je hierboven geen leuk model hebt gevonden, neem je best een kijkje naar onze volledige collectie. Er is voor elk wat wils!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *